Bölgenin en özgün gezi alanlarından birisidir. Antalya Kemer ilçesi sınırlarında olup Çıralı’nın sahiline 600 metre uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 350 metre yüksekte, doğal gaz çıkışları nedeniyle sürekli yanan bu gizemli alevlerin keyfini en iyi karanlıkta çıkarabilirsiniz. Yapılan analizler sonucu yanan gazda bol miktarda metan olduğu tespit edilmiştir.
Alevlerin olduğu düzlüğe kadar yapmanız gereken maceralı yolculukta yanınıza bir el feneri almanızda fayda var.
Ormanın içerisinde, açık bir kayalık alanda hiç sönmeyen muhteşem bir doğa harikasıdır.
MÖ. 4. yüzyıldan beri yazarlar metinlerinde bu gizemli alevlerden sözetmektedirler. Ateşin bulunduğu yerin yakınlarındaki kalıntılar antik bir Bizans Kilisesine aittir. Bölgede bulunduğu bilinen en eski yapı, Hephaistos’a adanmış olan bir tapınaktır. Günümüzde bu yapıdan geriye çok az bir kalıntı kalmıştır.
Antik dönemde, Yunan Mitolojisindeki Chimaira Efsanesi burada geçmiştir. Bölgeye gelen turistlerin bir çoğu bu gizemli doğa olayını görmek ve egzotik ortamın tadını çıkarmak için bu turlara mutlaka katılırlar.
Yanartaş’a gitmek isteyen turistler; Olimpos’tan kalkan minibüslerle ana yola çıkarak Çıralı yolundan içeri saparak 24 km sonra Yanar Boğazı denilen yere gelmekte. Buradan itibaren 1400 metre uzunluğundaki bir patikadan yaya olarak, deniz seviyesinden yaklaşık 350 m yüksekliğe yokuş yukarı yarım saat yürüyerek Yanartaş’a ulaşmaktadırlar.
Yanartaş turu için minübüsler her gece akşam yemeklerinden sonra yaz döneminde saat 21.00’dan sonra, kış döneminde saat 20.00’den sonra hareket edilmektedirler.
Yolda markete uğranır. Arzu edenler sucuk, sosis, içecek veya marşmelov şekerler gibi şeyler alarak yanlarında götürürler ve ateş başında onları çöpe takıp pişirerek yerler. Turlar en az 8 kişi ile yapılmaktadır.
Tur süresi ne kadar?
Gidiş ve yokuş yukarı yürüyüş 1 saat, Yanartaş’ta geçirilen süre yaklaşık bir saat, iniş ve Olimpos’a geliş de yaklaşık 1 saat olmak üzere, tur toplam 3 saat sürmektedir. Gece saat 24.00 civarında Olimpos’a geri dönülür.